OM CATHARINA

Catharina Ingelman-Sundberg är en etablerad svensk författarinna som sålt över två miljoner böcker. Hon har skrivit 19 böcker i olika genrer, bl.a. populärvetenskap, humor och barnböcker. Hon är dock mest känd och älskad för sina böcker om Pensionärsligan: Kaffe med Rån, Låna är silver Råna är Guld och Rån och inga visor.

2012 började Catharina skriva feel good-böcker. Trilogin om Märtha och hennes vänner, Pensionärsligan, har givits ut över hela världen. Kaffe med Rån, Låna är silver Råna är Guld och Rån och inga visor har än så länge sålt i över två miljoner exemplar. Böckerna har legat på topplistorna i över 10 länder och översatts till 28 språk.

Catharinas kunskaper kommer delvis från personliga erfarenheter från tiden som marinarkeolog och museiintendent och delvis från den gedigna forskning som hon gör under arbetet med varje bok. Hennes personliga sätt att skriva som omfattar ett stort djup kombinerat med humor och en vilja att överraska ger hennes böcker en speciell stil. Detta gav henne 1999 det prestigefyllda Widdingpriset som ges till årets bästa författare av historiska romaner och populärhistoria. Genombrottet kom med feel good-romanen Kaffe med Rån 2012. Denna bok har legat på topplistorna i Sverige, Island, Tyskland, Italien, Norge, Tjeckien, Frankrike, England och Kanada. 2015 tilldelades hon Premio Roma, ett italienskt litteraturpris för Kaffe med Rån (La Banda degli insoliti ottantenni).

Böcker av Catharina Ingelman-Sundberg:

1. Marinarkeologi – dykaren, arkeologen, fynden, 1985, Wiken. ISBN 91-7024-235-6. Populärvetenskap.

2. Kampen mot bränningarna, 1991, Wiken; nytryck 1998, Richters. ISBN 91-7709-582-0. Historisk roman om den holländska ostindiefararen Zeewijk.

3. Den svarta ejderungen, 1991, Norstedts. ISBN 91-1-917072-6. Barnbok.

4. Bland hajar, karlar och vrak, 1995, Raben & Prisma. ISBN 91-518-2781-6. En bok om författarinnans marinarkeologiska expeditioner jorden runt.

5. Vikingablot, 1995, Richters. ISBN 91-7705-104-1. Historisk roman. (Del 1/3 i vikingatrilogin.)

6. Vikingasilver, 1997, Richters. ISBN 91-7705-221-8. Historisk roman. (Del 2/3 i vikingatrilogin.)

7. Vikingaguld, 1999, Richters. ISBN 91-518-4080-4. Historisk roman. (Del 3/3 i vikingatrilogin.)

8. Boken om vikingarna, 1998, Prisma. ISBN 91-518-4393-5. Populärvetenskap.

9. Stockholms dolda museer, 2000, Ordalaget. ISBN 91-89086-14-7. Populärvetenskap.

10. Mäktig mans kvinna, 2001, Richters. ISBN 91-7709-189-2. Historisk roman.

11. Tantlexikon, 2005, Forum. ISBN 91-37-12550-8. Skämtbok, en humoristisk hyllning till kvinnors åldrande.

12. Forntida kvinnor – jägare, vikingahustru, prästinna, 2005, Prisma. ISBN 91-518-4080-4. Populärvetenskap.

13. Brännmärkt, 2006, Forum. Historisk roman. (Del 1/3 i medeltidstrilogin.)

14. Förföljd, 2007, Forum. Historisk roman. (Del 2/3 i medeltidstrilogin.)

15. Befriad, 2009, Forum. Historisk roman. (Del 3/3 i medeltidstrilogin.)

16. Tempelbranden, 2010, Historiska media. Historisk roman.

17. Kaffe med Rån, 2012, Forum. Feel Good/kriminalkomedi.

18. Låna är Silver Råna är Guld, 2014. Forum. Feel Good/kriminalkomedi.

19. Rån och inga visor, 2016. Forum. Feel Good/kriminalkomedi.


FRÅN VRAK TILL PENSIONÄRER: EN PROFIL: CATHARINA INGELMAN-SUNDBERG

”Vi får aldrig veta vilka de var, främlingarna från havet – som förde mycken otur med sig – som en dag i slutet på 700-talet steg iland vid Portland på den engelska kusten. Ingen vet, eftersom de som hade kunnat berätta dödades.”
- Boken om vikingarna av Catharina Ingelman-Sundberg, 1998

Catharina Ingelman-Sundberg är en av Sveriges mest älskade författare.

Som barn läste Catharina mycket. När hon var åtta år träffade hon den store författaren Olof Lagercrantz.

”Vad vill du bli när du blir stor?” frågade han.

”Författare” svarade hon.

Catharinas första intresse var historia. Hon studerade arkeologi, historia och konsthistoria på universitet. Hon arbetade 15 år som forskare inom historia med marinarkeologi som specialitet – ”den lustfyllda resan när man dyker in i historien”, som hon uttrycker det. Catharina deltog i och ledde expeditioner i olika delar av världen, ofta som pionjär på sjunkna vrak och hon hjälpte ofta till med att utveckla nya metoder för att hämta upp och bevara sjunkna skatter. Att avslöja hemligheter som gömts i historien genom att hitta porslin, silver och sjömännens personliga ägodelar fascinerade henne. Hon arbetade i fyra år på Western Australian Museum i Perth och deltog vid bärgningen av de holländska ostindiefararna Batavia och Zeewijk.

Sedan återvände Catharina till Sverige och blev museiintendent vid Malmö Sjöfartsmuseum. Under den här tiden ledde hon bärgningen av det vikingatida Fotevikskeppet utanför Skåne och arbetade med museiutställningar. 1989 började hon som journalist på Svenska Dagbladet och två år senare utgavs hennes första roman, Kampen om bränningarna, en sjöroman. Den är inne på fjärde tryckningen och har sålt i 60 000 exemplar.

Dykningarna vid Sveriges första vikingastad Birka och upptäckandet av ett försvarssystem från vikingatiden resulterade i Vikingablot, den första boken i den historiska romanserien Vikingatrilogin. Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld har översatts till norska, danska, rumänska och tyska. 2015 gavs böckerna ut i nytryck som storpocket och finns fortfarande i handeln. Även den populärvetenskapliga boken om vikingarnas liv och vardag, Boken om vikingarna, går att köpa idag nu som ljudbok.

Catharina berättar följande om att vara författare:

”När du skriver en historisk roman räcker det inte med att behärska persongalleriet och intrigerna. Du måste kunna det du skriver om. Det kan vara mårdjakt, sömnad eller segling. Hur gick det här till på till exempel vikingatiden? Det krävs omfattande forskning. Sedan måste du kunna kombinera forskningen med fantasi. Det kan vara så mycket som 80-90 scener i en enda bok som kräver forskning. Detta kräver tid och energi. Det finns inga genvägar. Du måste helt enkelt älska det du gör, vilket jag gör.

Jag sparar fakta från denna forskning. Den förvaras i ett magasin där ingenting går förlorat men förblir tillgängligt att använda i nya sammanhang. De flesta böcker om vikingar handlar om krig och politik. Men jag behöver kvinnor och barn i mina historier. Min samling av fakta, som kommer från många olika källor, ger mig detaljer om båda dessa. Det är inte många som vet om det, men som författare fortsätter man ständigt att lära sig och experimentera.

Människor ska ha roligt när de läser mina böcker. Och jag får själv historielektioner på vägen. En tjej jag kände hade inte pluggat tillräckligt för ett prov men klarade sig ändå tack vare att hon kom ihåg fakta från Vikingablot. Det är givande.”

Catharina har också skrivit Tempelbranden (Historiska Media), en fascinerande roman om när Sverige blev kristnat runt år 1000 och Mäktig mans kvinna, en roman om vikingaprinsessan Ingegerd som levde i Ryssland vid samma tidpunkt.

Medeltiden i Skandinavien är fascinerande och Catharina har skrivit tre böcker om Sverige när tyskar och pirater stred om makten i Skandinavien på 1300-talet, Brännmärkt, Förföljd och Befriad. Böckerna utspelar sig i Sverige, Norge och Tyskland och bygger på verkliga händelser som Käpplingemorden i Stockholm. Dessa böcker har sålt i mer än 200 000 exemplar och har också givits ut utomlands.

Efter succén med Kaffe med Rån och dess uppföljare fortsätter Catharina att skriva feel good. Nästa projekt är planerat att bli lika roligt och lika seriöst som böckerna om Pensionärsligan. Hon fortsätter här att kritisera dagens samhälle.

Tillbaka till första sidan