Utgivningsår 1995
Förlag: Richters

Baksidestext:

Under den dramatiska vikingatiden möter Erik och Estrid kärleken, medan hedningar och kristna kämpar om makten i Birka.

Erik Bärnstenshandlare är på väg hem till Birka efter en handelsfärd. Han lovade sin fästekvinna, Jorunn, att vara tillbaka inom ett år. Nu har det gått tre år.

Passagerare på Eriks skepp är Ansgar, munken från Corbie som är sänd till Birka för att kristna svearna.

Efter en dramatisk resa där skeppet sänks av sjörövare når det utmattade följet Birka. De möts av musik: Erik kommer till hemstaden samma dag som Jorunn står brud med hans bror.

Erik hävdar att Jorunn fortfarande är hans kvinna och försöker ta brudgummens plats, och hatet mellan bröderna växer. Erik inser att han inte kan få Jorunn, och han måste glömma henne för att inte bli förklarad fredlös. Förtvivlad försöker han skapa sig en tillvaro som handelsman men slits mellan Jorunn och den fördrivna Estrid.

Ansgar offrar allt för att följa kejsarens plan att kristna Birka, men kungen och hans anhängare är motståndare till den nya läran och gör allt för att hindra Ansgars mission.

Dessutom döljer munken en mörk hemlighet. En hemlighet som rör Estrid…

Vikingablot finns även på norska och danska.

Recensioner av böcker i Vikingatrilogin:

Sköna Dagar:
”…Tänk så lätt historien blir att förstå och så mycket kunskap man kan få på köpet när historiska romaner handlar om människor, inte bara om händelser.”

Aftonbladet:
”Ger en fascinerande bild av en värld som de flesta av oss har grumliga kunskaper om.”

Mersmak:
”…en riktigt mustig vikingaberättelse…Spännande, sorgligt, roligt!”

Bibliotekstjänst:
”…spänning varvas med humor.”

Huvudstadsbladet:
”…visar prov på en frejdig berättartalang. Boken är välskriven och spännande och ger en god bild av vikingarnas värld.”

Catharinas kommentarer:

Det här är en roman som handlar om människorna på Birka vid den tid då Ansgar kom till Björkö i Mälaren för att omvända hedningarna. Jag och två dykkompisar hade dykt utanför staden och funnit rester av ett gammalt vikingatida försvarssystem. Då började jag fundera över människorna som en gång hade bott i staden, läste, blev fascinerad och började berätta om dem i denna bok.