Utgivningsår: 1997
Förlag: Egmont böcker

Baksidestext:

När Birka slets mellan hedendom och kristendom var kvinnan fri och mannen viking

Birka är en blomstrande vikingastad. Handelsmän från hela världen köper och säljer varor där. Silver, pälsverk och trälar byter ägare på marknadsplatsen. Kryddor och skimrande glas från Miklagård säljs till höga priser i bodarna i hamnen. Samtidigt hotar anfall från havet.

Männens långa handelsfärder ger kvinnorna frihet och ansvar. Det är hustrun som bär nycklarna och ser till att gård och ägor sköts. Men Birka är i en brytningstid. Plötsligt är det inte självklart att offra till asagudarna, kvinnans självständighet ifrågasätts och biskop Gautbert predikar om Guds straff och helvetet.

Vikingasilver skildrar två dramatiska livsöden i Birka. Romanen berättar fängslande om hur stark och självständig vikingakvinnans position var, om mannens äventyr när han går i viking och om de stora händelserna under en av vår historias mest fascinerande epoker.

Vikingasilver finns även på norska och danska.

Recensioner av böcker i Vikingatrilogin:

Sköna Dagar:
”…Tänk så lätt historien blir att förstå och så mycket kunskap man kan få på köpet när historiska romaner handlar om människor, inte bara om händelser.”

Aftonbladet:
”Ger en fascinerande bild av en värld som de flesta av oss har grumliga kunskaper om.”

Mersmak:
”…en riktigt mustig vikingaberättelse…Spännande, sorgligt, roligt!”

Bibliotekstjänst:
”…spänning varvas med humor.”

Huvudstadsbladet:
”…visar prov på en frejdig berättartalang. Boken är välskriven och spännande och ger en god bild av vikingarnas värld.”

Catharinas kommentarer:

Vikingasilver är en fristående fortsättning på Vikingablot som tar upp tiden då Ansgars efterträdare Gautbert och Nithardt kom till Birka. Liksom Vikingablot är boken skriven för både män och kvinnor. Jag läste gamla källor och arkeologiska rapporter och reste runt i Normandie och England för att få lite atmosfär från vikingarnas tillvaro i västerled. Sådant gör det roligt att skriva böcker.