Utgivningsår: 1998
Förlag: Prisma

Baksidestext:

Arkeologiska utgrävningar under de senaste tjugo åren i bland annat Ryssland och Ukraina har ökat forskarnas kunnande betydligt. Dessa rön presenteras populärvetenskapligt i avsnitt om vikingarna i österled. Spännande fakta berättas också om vikingarnas kolonier på Grönland och i Kanada.

Ingen historia blir levande om inte människor finns med. I boken möter vi ett antal starka personligheter, däribland – ovanligt nog – några kvinnor. Även helt anonyma människor bidrar till läsupplevelsen, så till exempel en kvinna som blivit övergiven av sin älskade. Vid en rysk flodbank, i fuktiga kulturlager, har brev skrivna på näver hittats. Kvinnan skrev: ”Om du hållit mig kär så hade du slitit dig loss från folks ögon och kommit.”

Vikingarna var goda organisatörer, en förutsättning för att lyckas med de omfattande expeditionerna i snart sagt alla väderstreck. Vidare var de skickliga ingenjörer och, som ni vet, formidabla skeppsbyggare.

Hur uppfattades vikingarna på sin tid av människor från andra kulturer? En del skrev ner sina intryck. Läs deras egna ord! Bland annat förvånade vikingen sin omvärld med sitt demokratiska styrelsesätt och med kvinnans starka ställning.

Recensioner:

Skånska Dagbladet:
”…rikt illustrerat och mycket välskrivet verk. Catharina Ingelman-Sundberg har en god berättarstil och fängslar utan att göra avkall på sakinnehållet. Precis så här tycker jag att historia ska skrivas.… Boken om vikingarna är en perfekt presentbok.”

Catharinas kommentarer:

Efter att ha forskat på vikingarna under 8 års tid för mina romaner hade jag fått ihop så mycket fakta att tanken föddes att skriva en populärvetenskaplig faktabok i ämnet. Den här boken handlar inte bara om vikingatida härtåg och drabbningar utan framförallt om den vikingatida människan och hennes liv och leverne.