Utgivningsår: 2006
Förlag: Forum

Baksidestext:

År 1391 reser den unga borgarhustrun Anne Persdotter från Lübeck till sin barndomsstad Stockholm. Anne väntar sitt första barn, och tillsammans med sin make hoppas hon börja ett nytt liv.

Drömmarna slås i spillror när det gamla Hansaskeppet förliser. Som enda överlevande räddas hon i land i skärgården av ett fiskarpar, men hon inser snart att hon svävar i fara. Hon flyr in till staden, där hon föder en dotter och förtvivlad får beskedet att barnet inte lever.

Anne måste nu bygga upp en egen tillvaro. Stockholm är en osäker plats, inte minst för en ensam kvinna, och hon måste hela tiden vara på sin vakt mot personer som vill henne illa. men Anne låter sig inte kuvas, hennes vilja är starkare än sorgen och rädslan. För första gången möter hon kärleken, och hon får arbete hos den stilige, tyske köpmannen Alf. Och när förföljarna närmar sig och Stockholm skakas av fiendens grymheter gör Anne allt för att överleva.

Brännmärkt utspelar sig vid tiden för de så kallade Käpplingemorden, en sann men relativt okänd händelse som i dramatik och grymhet mycket väl kan jämföras med Stockholms blodbad.

Recensioner:

Upsala Nya tidning:
”…färg, doft och must…högst läsvärt om medeltidens Stockholm.”

Tranåsposten:
”…Det är en fascinerande berättelse från 1300-talets Stockholm…en fängslande roman med spänning på högsta nivå från första sidan.”

Svenska Dagbladet:
”…de läsare som gillar lagom kärlekskryddad och lättläst medeltidsaction får säkert blodad tand…”

Nerikes Allehanda:
”Catharina Ingelman-Sundberg har lyckats att blanda det förflutna med både spänning och drama på ett övertygande sätt …dramatiskt och njutbart…fascinerande och fantasieggande.”

Catharinas kommentarer:

I boken Brännmärkt har jag för första gången gett mig i kast med medeltiden. Brännmärkt är en roman som tilldrar sig på 1390-talet och tiden för Käpplingemorden, en bloddrypande men förvånansvärt bortglömd händelse i Sveriges historia.

Drottning Margareta hade Danmark, Norge och hela Sverige utom det väl befästa Stockholm. Dessutom hade hon besegrat tyske kung Albrekt av Mecklenburg som tidigare hade regerat i Sverige. Det gjorde att de styrande tyskarna i Stockholm oroade sig för att svenskarna skulle slå sig ihop med den danska drottningen och ta makten. Tyskarna tog då hjälp av vitaliebröderna, Östersjöns kapare, för att ta över Stockholm helt och hållet.

Vem vet att vi har haft etnisk rensning i Stockholm? Vem vet att vi svenskar förlorade makten till vad vi idag skulle kalla terrorister, en hord makthungriga äventyrare och sjörövare? Så är det i alla fall och då kunde jag förstås inte låta bli att skriva om de svenskar som befann sig i Stockholm just då när allt det här hände. Huvudpersoner är Anne, Alf och Mattis och hur det går för dem? Ja, du…

Brännmärkt (ljudbok)

Utgivningsår: 2006
Förlag: Earbooks
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Innehåll: 10 CD