Utgiven: 2010
Förlag: Historiska media

Ljudet av annalkande ryttare bryter tystnaden. Det är mitt i höstblotet och folket på den lilla gården anar inte vad som väntar. Tiderna är oroliga och mitt under festligheterna rider främmande män in på tunet med order om att omvända hedningarna till den nya läran. Den nye guden dyrkas redan i Sigtuna, Täby och Vallentuna, och nu ska även folket i trakterna kring Uppsala omvändas.

 

Åsa blir ensamt vittne till vad som sker denna natt. Långt senare kommer minnesbilderna tillbaka till henne och hon ställs inför ett ödesdigert val. Samtidigt närmar sig slutstriden mellan det gamla och det nya.

Tempelbranden är tredje delen i den populära serien Släkten och utspelas i mitten av 1000-talet under den tid då Sveaväldet kristnas. Catharina Ingelman-Sundberg berättar en fascinerande historia, och än en gång lyckas hon skapa ett oförglömligt kvinnoporträtt av den starka och modiga Åsa som befinner sig i maktens centrum.

”Fartfyllt och lättläst.”
Svenska Dagbladet

”Hon väjer inte heller i likhet med sina manliga kolleger för blodiga och otäcka detaljer i närbild. Det är också mycket sex; sinnligt och kärleksfullt likaväl som grova våldtäkter. Sammantaget har hon skrivit en bok som är både spännande, klargörande och underhållande. Det är bara att hoppas på fler.”
Upsala Nya Tidning

”Genom Åsas ögon får vi följa hur samhället förändrades i och med att kristendomen tog över i Sverige. Catharina Ingelman är en god berättare och ger en intressant bild denna tid och om människor som då levde.”
Dagbladet

”Ingelman-Sundberg, som själv är marinarkeolog och forskat kring vikingatiden, för skickligt in mängder av fascinerande faktadetaljer om dåtidens vardag i berättelseflödet och utan att bryta spänningen – tvärtom. Det är ett gripande och starkt kvinnoporträtt om en obändig och modig människas försök att hävda och utöka sitt livsrum trots alla begränsningar som kulturen ställer i hennes väg.”
BTJ

”Catharina Ingelman Sundberg levandegör perioden fint och tar till vara allt det tumultartade. […] Sammantaget har hon skrivit en bok som är både spännande, klargörande och underhållande. Det är bara att hoppas på fler.”
Upsala Nya Tidning

”Det ska till kunskap om man ska skriva en historisk roman och den besitter Catharina Ingelman-Sundberg uti fingerspetsarna. Man känner sig fullständigt trygg i hennes berättelse om hur det kunde ha tett sig i det turbulenta 1000-talet då asatron fick ge vika för tron på Vite Krist. Bakom detta måste ligga ett jättearbete!”
Populär Arkeologi

”Boken har hållit mig vaken sent på kvällarna på sistone. […] En högst läsvärd och faktaspäckad roman.”
Benita Matsson – Eklunds bokblogg