Utgivningsår: 2012
Förlag: Forum

”När Fan blir gammal blir han kriminell”

Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har det långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse!

Märtha får en snilleblixt – de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Kunde Robin Hood så kan väl vi!

Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig Pensionärsligan indragen i den undre världen och vad som helst kan hända. 

”En underbar skröna om ett gäng busiga pensionärer – underhållande med ett vasst bett!”
Katarina Mazetti

Catharinas kommentarer:

 Idén till Kaffe med Rån fick jag 2007 efter att ha besökt min faster på ett servicehus i Dalarna. Hon hade en tvårumslägenhet med kök och tillgång till samlingsrum och matsal. Här fick de gamla tre mål lagad mat om dagen, frisör och fotvård och ibland förekom artistuppträdanden. I storstadsregionerna däremot började samhället spara in på de äldre. Man lade ner köken, tog bort vetebrödet till kaffet och började även bestämma hur många koppar per dag som skulle serveras. I fängelse däremot fick de intagna tre mål lagad mat enligt kostcirkeln, motion, vistas ute minst en timme per dag, jobba i verkstad m.m. I augusti 2007 skickade jag så in ett synopsis på boken, en gladbok med de gamla som hjältar. Så snart de kontrakterade böckerna Befriad och Tempelbranden var klara satte jag igång. Humor tar bättre än gnäll och Kaffe med Rån var härlig att skriva!

Trailer