Från vrak till pensionärer

”Vi får aldrig veta vilka de var, främlingarna från havet – som förde mycken otur med sig – som en dag i slutet på 700-talet steg iland vid Portland på den engelska kusten. Ingen vet, eftersom de som hade kunnat berätta dödades.”
Boken om vikingarna av Catharina Ingelman-Sundberg, 1998

Catharina Ingelman-Sundberg är en av Sveriges mest älskade författare.

Som barn läste Catharina mycket. När hon var åtta år träffade hon den store författaren Olof Lagercrantz.

”Vad vill du bli när du blir stor?” frågade han. ”Författare” svarade hon.

En historisk djupdykning

Catharinas första intresse var historia. Hon studerade arkeologi, historia och konsthistoria på universitet. Hon arbetade 15 år som forskare inom historia med marinarkeologi som specialitet – ”den lustfyllda resan när man dyker in i historien”, som hon uttrycker det. Catharina deltog i och ledde expeditioner i olika delar av världen. Hon arbetade bland annat i fyra år på Western Australian Museum i Perth och deltog vid bärgningen av de holländska ostindiefararna Batavia och Zeewijk.

Museiintendent vid Malmö Sjöfartsmuseum

Sedan återvände Catharina till Sverige och blev museiintendent vid Malmö Sjöfartsmuseum. Under den här tiden ledde hon bärgningen av det vikingatida Fotevikskeppet utanför Skåne och arbetade med museiutställningar. 1989 började hon som journalist på Svenska Dagbladet och två år senare utgavs hennes första roman, Kampen om bränningarna, en sjöroman.

Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld

Dykningarna vid Sveriges första vikingastad Birka och upptäckten av ett försvarssystem från vikingatiden inspirerade skrivandet av Vikingablot, den första boken i Vikingatrilogin; Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld. Serien har översatts till norska, danska, rumänska och tyska. Nyligen gavs böckerna ut i nytryck som pocket och storpocket och finns fortfarande i handeln. Även den populärvetenskapliga boken om vikingarnas liv och vardag, Boken om vikingarna, går att köpa idag nu som ljudbok.

Kombinera forskning med fantasi

Catharina berättar följande om att vara författare:

”När du skriver en historisk roman räcker det inte med att behärska persongalleriet och intrigerna. Du måste kunna det du skriver om. Det kan vara mårdjakt, sömnad eller segling. Hur gick det här till på till exempel vikingatiden? Det krävs omfattande forskning. Sedan måste man kunna kombinera den här forskningen med fantasi. Det kan vara så mycket som 80-90 scener i en enda bok som kräver bakgrundsforskning. Så man måste tycka om det man sysslar med och det gör jag.

Människor ska ha roligt när de läser mina böcker. Och jag får själv historielektioner på vägen. En tjej jag kände hade inte pluggat tillräckligt för ett prov men klarade sig ändå tack vare att hon kom ihåg fakta från Vikingablot. Det är skoj.”

Böcker om medeltiden i Skandinavien

Catharina har också skrivit Tempelbranden (Historiska Media), en fascinerande roman om när Sverige blev kristnat runt år 1000 och Vikingafurstinnan, en roman om vikingaprinsessan Ingegerd som levde i Ryssland vid samma tidpunkt.

Medeltiden i Skandinavien är fascinerande och Catharina har skrivit tre böcker om Sverige när tyskar och pirater stred om makten i Skandinavien på 1300-talet, Brännmärkt, Förföljd och Befriad. Böckerna utspelar sig i Sverige, Norge och Tyskland och bygger på verkliga händelser som Käpplingemorden i Stockholm. Dessa böcker har sålt i mer än 200 000 exemplar och har också getts ut utomlands.

Catharina fortsätter att skriva feel good

Efter succén med Kaffe med Rån och dess uppföljare fortsätter Catharina att skriva gladböcker. Nästa bok ska vara lika seriös och rolig som böckerna om Pensionärsligan. Även denna gång kritiserar hon dagens samhälle.